Publicerad den

Underhåll av skivstänger

Här går vi igenom några enkla men effektiva sätt för att ge din skivstång den långa livslängd den förtjänar. Underhåll av skivstänger är inget som tar mer än 30 sekunder vid varje användning och kanske 3 minuter varje månad.

Det största problemet för skivstänger är rost. Vissa skivstänger är behandlade och står emot rost bättre än andra men du behöver ändå rengöra dem allt emellanåt för att förhindra rostangrepp. Den mest utsatta delen är där du håller i stången i kombination med användande av talk och magnesium. Magnesiumet binder upp handsvett och fukt från luften som i sin tur gör att det kommer i kontakt med stången under en längre period, vilket i sin tur leder till rost.

Efter varje användning är det enklast att bara borsta av stången från magnesium. Detta görs med en nylonborste och du har en skivstång med någon form av behandling. Detta eftersom en stålborste kommer repa upp behandlingen på din stång och försämra skyddet. Stålborste kan du, som äger en obehandlad stång, använda dig av. Trots att du är jättenoga med borsten kan det vara svårt att få bort allt magnesium i lättringen på skivstången. För en mer grundlig rengöring tar du WD-40 eller någon form av fin olja och borstar in i stången. Låt sedan medlet ligga kvar på stången i ca 30 minuter för att sedan ta en luddfri trasa och torka bort överflödet med. Nu har du en ren och fin stång som har fått ett extra lager med skydd mot rost.