Publicerad den

VS Equipment: Erbjuder Högkvalitativ Träningsutrustning

I jakten på att nå sina träningsmål är valet av utrustning avgörande. För den som strävar efter att maximera sin prestation och säkerhet är det väsentligt att investera i utrustning av hög kvalitet. Det är här som VS Equipment, det egna varumärket från viktskivan.se, kommer in i bilden. Med en stor samling av träningsredskap fokuserar VS Equipment på att tillhandahålla träningsentusiaster med det bästa inom branschen.

Varför VS Equipment?När det kommer till träningsutrustning är kvalitet och tillförlitlighet nyckelord. VS Equipment förstår detta och strävar efter att erbjuda produkter som inte bara möter dessa krav utan också överträffar förväntningarna hos sina användare. Varje produkt är noggrant utvald, testad och konstruerad med fokus på hållbarhet, prestanda och att ge en postiv upplevelse.

Produkttester med hjälp av de starkaste personerna i Sverige

VS Equipments storsäljare är skivstängerna. Där vi får åsikter och påpekande hur vi kan göra produkter bättre. Vår Safety Squat Bar har vi tillexempel tagit fram med hjälp av Eskil Thomasson. Eskil är en mycket erfaren styrkelyftare och bodde i USA där han tränade på anrika Westside Barbell i 9 år. Är det någonsom kan specialstänger, sä är det han efter alla sin år där. En av våra rediga storsäljare är vår Deadlift bar, den var med i finalen på Sverige Starkaste man 2022 där 350 kg skulle göras för så många reps som möjligt.

Brett Utbud av Produkter

VS Equipment erbjuder en omfattande samling av träningsutrustning som är skräddarsydd för alla typer av träningsrutiner och mål. Bland deras sortiment finner man skivstänger i olika varianter såsom deadlift bar, safety squat bar, och olympiska stänger. För den som är inriktad på styrkelyft erbjuds även specialiserade stänger för detta ändamål. Viktskivor av hög kvalitet, träningsbänkar, powerracks, ställningar och ett brett utbud av tillbehör för styrketräning kompletterar sortimentet.

Hög Kvalitet och Hållbarhet

En av de mest framträdande egenskaperna hos VS Equipment är dess fokus på hållbarhet. Varje produkt är tillverkad med noggrannhet och använder material av hög kvalitet för att säkerställa att de kan motstå de påfrestningar som kommer med intensiv träning. Detta gör att användarna kan känna sig trygga och fokusera på att maximera sina träningsresultat utan att behöva oroa sig för att utrustningen ska ge vika.

Optimerad Prestanda

Utöver hållbarheten är prestanda en annan central punkt för VS Equipment. Varje produkt är utformad för att möta de högsta kraven från såväl professionella atleter som vardagstränare. Genom att hårdtesta våra produkter och att ställa krav på tillverkare strävar VS Equipment efter att erbjuda användarna en överlägsen träningsupplevelse som hjälper dem att nå sina mål effektivt och säkert.

Slutsats

I slutändan är valet av träningsutrustning en investering i din hälsa och välbefinnande. Med VS Equipment kan träningsentusiaster vara säkra på att de får produkter av högsta kvalitet som är utformade för att hjälpa dem att nå sina träningsmål. Oavsett om du är en professionell atlet eller en nybörjare inom styrketräning, kan du lita på att VS Equipment kommer att vara din pålitliga partner på vägen till framgång. Så varför kompromissa med din träning? Välj VS Equipment och maximera din potential idag!

Publicerad den

Safety Squat Bar vs. Back Squat: Vilket val av Knäböj är Rätt för Dig?

Knäböj är utan tvekan en av de mest effektiva och mångsidiga övningarna för att bygga styrka och muskler i nedre delen av kroppen. När det gäller knäböjs-varianter är två populära alternativ den traditionella knäböjen och knäböj med safety squat bar(SSB). Båda har sina unika fördelar och nackdelar, och valet mellan dem beror ofta på individuella preferenser, mål och fysiska begränsningar. I detta blogginlägg kommer vi att jämföra knäböj med SSB och vanlig knäböj för att hjälpa dig att bestämma vilket som är det bästa valet för din träningsrutin.

Knäböj: Den Klassiska Styrkemonstret

Fördelar:

 1. Styrka och Muskelmassa: Knäböj är känt för sin förmåga att bygga muskler och utveckla styrka i benen och nedre delen av ryggen. Det engagerar quadriceps, hamstrings, gluteus, nedre delen av ryggen och till och med bålmuskulaturen.
 2. Funktionell Styrka: Det efterliknar nära vardagliga rörelser som att sätta sig och ställa sig upp, vilket gör det till en praktisk övning för att förbättra funktionell styrka.
 3. Variation av Alternativ: Vanlig knäböj med rak stång erbjuder olika ställningar, som högt placerad stång (high bar), lågt placerad stång (low bar), bred ställning, smal ställning och framre squat, vilket gör att du kan rikta olika muskelgrupper och betona specifika aspekter av din träning.

Nackdelar:

 1. Krav på Teknik: Rätt teknik för knäböj kräver tid och övning för att bemästra. Utan det finns en ökad risk för skador.
 2. Begränsad Skulder- och Handledsrörlighet: Vissa personer kan ha svårigheter med skulder- och handledsrörlighet när de utför knäböj med rak stång, vilket begränsar deras förmåga att utföra övningen säkert och bekvämt.

Knäböj med Safety Squat Bar: Ett Unikt Alternativ

Fördelar:

 1. Mindre Belastning på Skuldror och Handleder: Knäböj med SSB fördelar vikten jämnare, vilket minskar belastningen på skuldror, handleder och övre delen av ryggen. Det gör det till ett utmärkt val för personer med rörlighetsproblem eller obehag i dessa områden.
 2. Fokusering på Svaga Punkter: Knäböj med safety squat bar tvingar dig att bibehålla en upprätt överkroppsposition, vilket betonar quadriceps och den övre delen av ryggen. Det kan vara fördelaktigt för att fokusera på specifika svagheter. Detta kommer även göra dina övre rygg starkare och hjälpa såväl din vanliga knäböj och marklyft.
 3. Säkerhet och Komfort: Med stångens handtag som ger stabilitet, finner många lyftare att SSB-böj är ett säkrare och mer bekvämt alternativ.
 4. Mer överföring till andra övningar: Tack vare att du måste jobba mer aktivt med din övre rygg kommer det bidra till ökad styrka i ryggen och sedemera i många andra övningar. Det är därför vinkeln på stången är så viktig, du vill ha en stång med en vinkel på ca 30 grader.

Nackdelar:

 1. Tillgänglighet av Utrustning: SSB är inte lika vanligt som vanliga skivstänger i de flesta gym, så du kan behöva tillgång till ett specialiserat gym eller köpa din egen stång.

Att Välja Rätt Knäböjs-Variant för Dig

I slutändan beror valet mellan knäböj med SSB och Knäböj med rak stång på dina träningsmål, individuella styrkor och svagheter samt eventuella fysiska begränsningar du kan ha. Här är några överväganden som kan hjälpa dig att bestämma:

 1. Back Squat: Välj bakre squat om du strävar efter maximal utveckling av nedre kroppen, är bekväm med tekniken och inte har problem med skulder- eller handledsmobilitet.
 2. Knäböj med safety squat bar: Välj knäböj med safety squat bar om du har obehag i skuldror, handleder eller övre delen av ryggen, vill rikta specifika svagheter eller helt enkelt föredrar den extra komforten och säkerhetsfunktionerna hos denna unika stång.

Kom ihåg att det är möjligt att inkludera båda squat-varianterna i din träningsrutin för att dra nytta av fördelarna med varje. I slutändan är det bästa squat för dig det som överensstämmer med dina mål och låter dig träna säkert och effektivt. Så oavsett om du är en styrkelyftare, bodybuilder eller träningsentusiast, välj den squat-variant som bäst passar dina behov och preferenser och squatta dig till starkare, mer väldefinierade ben och en kraftfullare nedre kropp.

Viktskivans safety squat bar, där vi verkligen tänkt till i alla aspeketer.

Publicerad den

Stärk din baksida: Varför träning av hela baksidan är viktig

I jakten på en välbalanserad och stark kropp kan det vara lätt att fokusera på de framre musklerna, som bröstet och framsidan av benen, medan baksidan av kroppen ofta förbises. Men att träna hela baksidan av kroppen är av avgörande betydelse för att uppnå en sund och välproportionerad fysik. I detta blogginlägg kommer vi att utforska varför det är så viktigt att ge baksidan av kroppen kärlek och uppmärksamhet och hur hjälpmedel som GHD (Glute Ham Developer) och reverse hyper kan vara ovärderliga i detta sammanhang.

Balans och symmetri

En av de mest uppenbara anledningarna till att träna hela baksidan av kroppen är att skapa balans och symmetri. Om du överdrivet tränar de främre musklerna, som bröstet och framsidan av axlarna, utan att ge lika mycket uppmärksamhet åt de bakre musklerna, som rygg och gluteus maximus (stora sätesmusklerna), kan det resultera i en obalanserad fysik. Detta kan leda till dålig hållning, ökad risk för skador och estetiska ojämnheter. Genom att träna hela baksidan av kroppen kan du uppnå en harmonisk och symmetrisk kroppsbyggnad.

Funktionell styrka

Baksidan av kroppen spelar en avgörande roll i vår dagliga rörelse och funktion. Ryggmusklerna stödjer ryggraden och hjälper till att upprätthålla god hållning. Gluteus maximus är nödvändig för att stabilisera höftleden och delta i rörelser som att stå, gå och springa. Dessutom är de bakre musklerna viktiga för att utföra övningar som kräver lyft, drag och sträckning av kroppen. En stark baksida ökar din funktionella styrka och hjälper dig att prestera bättre i vardagen och under träning.

Förebyggande av skador

Att träna hela baksidan av kroppen är en effektiv metod för att förebygga skador. När de bakre musklerna är svaga, blir du mer sårbar för skador och överbelastning av de främre musklerna. En stark rygg kan bidra till att minska risken för ryggsmärta och andra relaterade problem. Dessutom kan en stabil och stark sätesmuskel minska risken för knä- och höftproblem. Genom att använda övningar som inriktar sig på hela baksidan av kroppen kan du stärka musklerna som stöder och skyddar dina leder.

Hjälpmedel för effektiv träning

För att träna hela baksidan av kroppen på ett effektivt sätt kan du dra nytta av olika hjälpmedel. Två populära hjälpmedel är GHD (Glute Ham Developer) och reverse hyper.

1. GHD (Glute Ham Developer): GHD är ett mångsidigt träningsredskap som fokuserar på att stärka ryggmuskler och sätesmuskler. Genom att utföra övningar som back extensions och GHD sit-ups kan du effektivt isolera och träna dessa muskelgrupper. GHD är ett utmärkt verktyg för att bygga en stark baksida och förbättra din kärnstabilitet.

2. Reverse Hyper: Reverse hyper är en specifik maskin som utformats för att träna sätesmusklerna och den nedre delen av ryggen. Den tillåter dig att utföra rygglyft utan att belasta ryggraden, vilket gör den till ett säkert och effektivt alternativ för att bygga styrka och muskelmassa i baksidan av kroppen.

3. Marklyft: Marklyft är en av de mest kraftfulla övningarna för att träna hela baksidan av kroppen. Denna övning involverar ryggmusklerna, sätesmusklerna, hamstrings och till och med underarmarna. Genom att lyfta en stång från golvet i en kontrollerad rörelse aktiverar du nästan alla musklerna i din baksida. Marklyft är en utmärkt övning för att bygga styrka och muskelmassa samtidigt som den förbättrar din ryggradshälsa.

4. Good Mornings: Good mornings är en övning som riktar sig specifikt till de nedre ryggmusklerna och hamstrings. Du utför den genom att böja dig framåt i höften med en lätt böjning i knäna och sedan återvända till en upprätt position. Denna övning är särskilt bra för att öka rörligheten i höften samtidigt som den stärker baksidan av kroppen.

Sammanfattningsvis är träning av hela baksidan av kroppen avgörande för att uppnå balans, funktionell styrka och förebygga skador. Genom att inkludera övningar som inriktar sig på ryggmuskler och sätesmuskler samt använda hjälpmedel som GHD och reverse hyper kan du maximera dina träningsresultat och uppnå en stark och hälsosam baksida. Så var inte rädd att ge baksidan av din kropp den uppmärksamhet den förtjänar – det kommer att gynna dig på många sätt!

Publicerad den

Vad är skillnaden på olika Viktskivor?


De väger alla lika mycket, men de fungerar inte likadant.

När du väljer viktskivor till ditt hemmagym eller kommersiella gym finns det massor av olika alternativ – men två huvudkategorier: viktskivor av järn och viktskivor av gummi (bumpers).

VAD ÄR JÄRNSKIVOR?

Järnskivor är precis vad de låter som: de hårda, järnbaserade viktskivor som ger ifrån sig klirrande ljud och det tillfredsställande, skarpa, skjutande ljudet när du lastar dem på din skivstång.

Järnskivor är de där klassiska, gamla cirkulära skivorna. De är vanligtvis gråa eller svarta. Det finns olika typer av järnskivor också:

 • Old School Barbell standard Viktskivor
 • Gummibelagda skivor (inte samma som bumpers, även om de är belagda med gummi)
 • Kalibrerade viktskivor för styrkelyft

VAD ÄR BUMPERS?

Bumpers är viktskivor, tillverkade av rent gummi, som kan vara svarta men eller färgade. Dessa har vanligtvis en stålring omgiven av ett tjockt lager gjutet högdensitetsgummi.

Du kan hitta bumpers i olika färger, mönster och stilar:

FÖRDELAR MED JÄRNSKIVOR

Många lyftare föredrar klangen och smällen. Här är några fördelar med järnskivor:

 • De är utmärkta för tävlingsinriktade styrkelyftare. Järnskivor är särskilt populära bland styrkelyftare, vars tre lyft sällan smäller mot golvet från högt höjd (åtminstone om du har bra kontroll och använder säkerhetsanordningar).
 • Faktum är att tävlingsinriktade styrkelyftare inte vill öva att släppa stången alls; många regelböcker säger att styrkelyftaren måste sänka stången kontrollerat till golvet – och du kan argumentera för att släppa eller till och med slå stången mot plattformen inte innebär full kontroll.
 • Bredden spelar roll. Om du tränar med bumpers och sedan går till en tävling där kalibrerade viktskivor eller järnskivor används, kommer du förmodligen att känna en skillnad, eftersom den olika bredden ändrar hävstången och böjen på stången. Bumpers ger en liten fördel, vilket kan göra att järnskivor känns tyngre plattformen. Tätare packade skivor betyder också mindre böj på skivstången.
 • Ljudet! Det klangande ljudet järnskivor gör när du lastar på dem på skivstången är ren musik!
 • De tar mindre plats för förvaring i gym med begränsat utrymme. Du kan få plats med fler järnskivor på ett vikträd eller viktförvaringen. Eftersom järnvikter är tunnare än bumpers gjorda av gummi.
 • De har den där gammaldags känslan. Vissa lyftare älskar den råa, klassiska järn-viben. Det känns bra (mentalt och fysiskt) att lyfta järn.
 • Du kan få plats med fler på stången. Eftersom bumpers vanligtvis är tjockare än järnskivor kan du lasta på fler järnskivor på en skivstång. Det här gäller verkligen bara för personer som flyttar tunga belastningar över 180 kg.

FÖRDELAR MED BUMPERS

Bumperskivor är vanligtvis förknippade med tyngdlyftning och funktionell träning (CrossFit), men de blir alltmer populära för hemmagym och vanliga styrketränande. Här är några anledningar till varför folk väljer bumpers:

 • Du kan släppa dem. Bumpers är utformade för att upprepat släppas – även från över huvudet – utan att skada skivorna, stången, golvet, utrustningen eller dig själv. Detta gör dem perfekta för tyngdlyftning, när du ibland måste släppa vikterna från hög höjd för att inte skada dig själv.
 • De är skonsamma mot golvet. Detta är ett stort säljargument för hemmagym och garagegym. Bumpers tillsammans med bra gymgolv ger dubbel skydd mot sprickor.
 • De är tystare. På grund av gummit som bumpers är tillverkade av är de mycket tystare än järnskivor.
 • De är bra för nybörjare. Eftersom även lätta 5 kg bumpers har samma diameter som de tyngre skivorna kan du slipa på din teknik på optimal höjd.
 • De är superstarka och motståndskraftiga mot rost, tack vare sitt skyddande lager, även i hög luftfuktighet.
 • De är tjockare, vilket (låt oss vara ärliga här) kan få ett lyft att se mer imponerande ut. Tre bumpers ser ut att väga mycket mer än tre tunna järnskivor.
 • De är mångsidiga. Du kan använda bumpers för alla lyft, men du vill kanske inte kan använda viktskivor av järn för allt.
 • De är bra för “ego-lyftning”. Du kan förmodligen lyfta tyngre vikt med stötfångare än med järnskivor. Bumpers böjer stången mer, eftersom de är tjockare – så är de längre från mitten av stången där du står. Behöver du bevis på att det finns mer böj? Håll en skiva nära din kropp och håll den sedan borta från din kropp; längre bort är svårare att hålla armarna raka, eller hur? Samma gäller för stången. Det här påverkar hur draget känns, och det gör också att skivorna kommer närmare marken när du låser ut.

VILKEN TYP AV VIKTSKIVOR DU SKA VÄLJA?

Oavsett om du väljer bumpers eller järnskivor beror på dina personliga behov och vilken typ av träning du vill göra, men om du är osäker är bumpers ett bra val. De är supermångsidiga, hållbara, tysta, säkra och mest förlåtande om du råkar släppa stången.

Publicerad den

En Djupgående Jämförelse av Ställbara Träningsbänkar: Viktskivan 520 vs Viktskivan Standard

När det gäller att bygga ett effektivt hemmagym är valet av rätt träningsutrustning av yttersta vikt. Bland de oumbärliga verktygen hittar vi ställbara träningsbänkar som möjliggör en mängd olika övningar för att stärka och forma kroppen. I detta inlägg kommer vi att granska två träningsbänkar från Viktskivan, nämligen modell 520 och deras Standard-modell, för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för dina träningsbehov.

Viktskivan 520: Mångsidighet och Justerbarhet

Den ställbara 520-modellen har snabbt blivit en favorit hos oss, och med goda skäl. Denna ställbara träningsbänk är utformad för att erbjuda mångsidighet och anpassningsförmåga för en varierad träning. Här är några av dess främsta egenskaper:

 • Justerbara Lägen: 520-modellen erbjuder en rad justerbara lägen, hela 7 olika lägen för ryggdynan och 3 för sittdynan upprätt. Denna flexibilitet möjliggör att du kan genomföra en rad övningar och kan hitta den vinkeln som passar just för dig.
 • Stabilitet: Bänkens konstruktion är stabil och hållbar, vilket skapar en säker miljö för din träning. Oavsett om du utför tunga lyft eller kroppsviktsövningar, kan du känna dig trygg på denna bänk på 50 kg.
 • Grepp: Med en speciell vinyl vadderad dyna ger 520-modellen ett behagligt och suveränt greppyta för dina övningar. Detta hjälper dig att verkligen kunna få till ditt legdrive i bänkpress och andra övningar där grepp på dynan är ytterst viktig.
 • Förvaring: Tack vare den extra klacken kan denna modell förvaras vertikalt. Så du sparar plats i ditt gym när bänken inte används.

Viktskivan Standard: En Solid Bas för Hemmaträning

Viktskivan’s Standard-modell är en pålitlig och prisvärd träningsbänk som fungerar som en utmärkt grund för ditt hemmagym. Även om den kanske inte har samma avancerade funktioner som 520-modellen, har den fortfarande mycket att erbjuda:

 • Justerbarhet: Standard-modellen erbjuder 6 st justerbara lägen för ryggdynan och 2 för sittdynan, även om variationen kan vara något begränsad i jämförelse med 520-modellen så räcker det här för dem flesta.
 • Stabilitet: Precis som Viktskivan’s 520-modell, är Standard-modellen robust och stabil, vilket gör att du kan fokusera på din träning utan att oroa dig för eventuell vinglighet.
 • Prisvärdhet: Standard-modellen är ett utmärkt alternativ för dem som vill ha en pålitlig träningsbänk utan att spendera en förmögenhet. Detta gör den till ett lockande val för nybörjare eller de med en stram budget.
 • Dynan: Dynan på vår standard bänk är något avsmalnande, 2 cm på vardera sida högst upp.

Vilken Ska Du Välja?

Valet mellan Viktskivan 520 och Viktskivan Standard beror på dina individuella behov och preferenser. Om du söker mångsidighet, avancerade justeringsmöjligheter och extra komfort kan 520-modellen vara det rätta valet för dig. Å andra sidan, om du behöver en pålitlig grund för din hemmaträning till ett mer överkomligt pris, kan Standard-modellen vara den bästa matchen.

Oavsett vilken modell du väljer är det viktigt att komma ihåg att en träningsbänk är ett långsiktigt investering. Se till att överväga dina mål, träningsrutin och budget när du fattar ditt beslut. Och kom ihåg, oavsett vilken bänk du väljer, är konsistens och engagemang i din träning nyckeln till att uppnå resultat.

Publicerad den

Hur du bygger ett hemmagym! Del 2

HUR DU BYGGER RÄTT HEMMAGYM FÖR DIG

Ditt hemmagym bör utformas för att uppfylla dina specifika mål. Vill du bygga muskler? Vill du förbättra din löpstyrka inför ett lopp? Är du engagerad i att främja en koppling mellan kropp och själ för din mentala hälsa? Viktskivan har premiumprodukter till överkomliga priser som skickas direkt till din dörr för att hjälpa dig att nå dina träningsmål. Eftersom du kan lita på våra produkternas hållbarhet och kvalitet behöver du inte leta runt. Du kan hitta allt du behöver för ditt hemmagym på ett ställe.

BYGG ETT HEMMAGYM UTIFRÅN BUDGET

Du kan utforma ett hemmagym från Viktskivan på nästan vilken budget som helst.

Budgetvänligt paket

Här har du viktskivor, plan bänk, skivstångsställning, viktlås och en mycket bra skivstång som start på din hemmagymsresa!

Mellanpaket

Här har du en uppgradering på Hemmagym paket 1. Squatrack med säkerhetsarmar, ställbar träningsbänk och en skivstång med cerakote behandling!

Paket för styrkelyft

Paketet för dig som tävlar eller tränar styrkelyft. Styrkelyftsstång med maxbelastning på 900 kg och kalibrerade viktskivor för att kunna träna som du tävlar!

Komplettera ditt hemmagym

Med våra hemmagymspaket har du en bra bas att börja med. Hemmagymmet kan allt eftersom kompletteras och uppgraderas. Några populära produkter att fylla ut ditt hemmagym med är

 • Hex-hantlar
 • Safety Squat Bar
 • Viktförvaring
 • Kettlebells
 • Curlstång
 • Träningsband
 • Gymgolv
Publicerad den

Hur du bygger ett hemmagym! Del 1

Designat för att passa alla personer, utrymmen och budgetar kan ett hemmagym hjälpa dig att nå dina träningsmål utan att lämna bekvämligheten av ditt hem. Att bygga ett hemmagym kan verka överväldigande till en början, men med högkvalitativa och prisvärda produkter från Viktskivan kan du skapa ett anpassat hemmagym som fungerar för dig.

FÖRDELAR MED ETT HEMMAGYM Ett hemmagym kan vara en värdig investering för nästan alla utrymmen. De erbjuder obegränsad flexibilitet när det gäller tid, plats och träningsstil. Ett hemmagym är öppet 24/7, så det är tillgängligt när du vill. Dessutom är du bara några steg bort från din nästa träning. Hemmagym tillåter också att du tränar i din egen takt. Kanske den största fördelen med ett hemmagym är den nästan oändliga anpassningen av utrustning och verktyg för att matcha dina specifika behov och träningsstil. när dina träningsrutiner utvecklas kan ditt hemmagym också utvecklas.

Att bygga ett hemmagym kräver inte att du spenderar för mycket tid eller pengar. Fördelen med att ha ditt eget hemmagym är att du kan anpassa ditt utrymme efter dig och dina träningsmål. Till exempel, om du har styrketräning som träningsform kan du ha ett hemmagym fullt av fria vikter. Å andra sidan, om du föredrar mer konditionsbaserad träning, finns det många alternativ för det också.

MUST HAVE-UTRUSTNING FÖR HEMMAGYM Varje hemmagym ser annorlunda ut. Det beror på att ditt hemmagym bör ha utrustning som är unikt anpassad för dina mål, ditt utrymme och din budget. Hos Viktskivan har vi precis vad du behöver för att skapa ett hemmagym som matchar dina mål och träningsstil. Börja med det grundläggande – motståndsbands och hantlar. Om du vill bygga muskler kan du överväga att lägga till en skivstång, viktskivor och en träningsbänk. Införliva utrustning som kettlebells och hex hantlar i din högintensiva intervallträning. Multifunktionell utrustning som ett powerrack och tillbehör kan ge mångsidighet till din träningar. Genom att välja rätt utrustning för att möta dina mål kan du träna hur du vill, när du vill, var du än är – hemma.

Här hittar du ett av våra paket för hemmagym!

Publicerad den

Vad är Styrkelyft?

Styrkelyft är en sport som innefattar tre huvudsakliga lyft: knäböj, bänkpress och marklyft. Det är en av de mest populära styrkesporterna i världen och lockar både män och kvinnor i alla åldrar och från alla samhällsklasser. Men vad är det som gör styrkelyft så populärt och hur kan man komma igång med sporten?

För det första är styrkelyft en sport som handlar om att pressa sin egen kropp till gränsen. Det kräver en enorm mängd fysisk styrka, uthållighet och teknik för att kunna utföra de tre lyften på rätt sätt. Att träna styrkelyft innebär därför att man måste utmana sig själv på alla dessa områden, vilket är både utmanande och belönande.

För det andra är styrkelyft en sport som går att utöva på alla nivåer. Det betyder att du inte behöver vara en professionell idrottare för att kunna delta och ha roligt eftersom du framförallt tävlar mot dig själv. Det finns en mängd olika tävlingsklasser och viktklasser som passar för alla åldrar och kroppsstorlekar. Det är också en sport som passar för både män och kvinnor, vilket är en stor fördel i en sportvärld som annars domineras av män.

För det tredje är styrkelyft en sport som ger dig omedelbara resultat. Efter bara några veckor av regelbunden träning kommer du att märka en märkbar ökning i din styrka, uthållighet och muskelmassa. Detta gör det också till en mycket tillfredsställande sport att utöva, då man ser direkt resultat av sin ansträngning.

Hur kan man komma igång med styrkelyft?

För det första bör man hitta en lokal gym där man kan träna med rätt utrustning. Detta är dock inget krav utan du kan träna på ett kommersiellt gym. Det kan också vara en bra idé att ta hjälp av någon som kan hjälpa dig att utveckla rätt teknik och form. På atletklubbar runtom i Sverige är sällan detta något problem. Genrellt så är folk som håller på med styrkelyft oerhört hjälpsamma, även om du frågar någon som markar 300 kg och du själv markar 50 kg.

För det andra bör man börja med lättare vikter och gradvis öka belastningen när man känner sig mer bekväm med tekniken. Det är också viktigt att ha en balanserad träningsrutin som inkluderar både styrkelyft och kardiovaskulär träning för att upprätthålla en god hälsa.

Om jag vill börja tävla i styrkelyft, hur gör jag då?

För att tävla i Sverige i styrkelyft är det lättaste att gå med i en atletklubb. Många atletklubbar är ansluta till SSF (svenska styrkelyftsförbundet) och deltar i regionala serietävlingar. På dessa tävlingar finns det en hel del regler att förhålla sig till gällande utrustning. Vill du däremot prova på att tävla så rekommenderar jag att kolla med en atletklubb och om det har ett klubbmästerskap. Där är inte regler på utrustning detsamma.

Vad tävlar man med för utrustning?

På en tävling för styrkelyft används en styrkelyftsstång och kalibrerade viktskivor i alla 3 lyften. En styrkelyftsstång är 29 mm tjock istället för 28 mm och är mycket stabilare då man lyfter mer vikt i styrkelyft än tyngdlyftning. Kalibrerade viktskivor har en väldigt låg felmarginal och standardmått för att att rekord ska kunna slås med samma förutsättningar på olika tävlingar.

Vad är skillnaden på utrustad och klassik styrkelyft?

Det finns två huvudsakliga typer av styrkelyft: utrustad och klassisk styrkelyft. Skillnaderna mellan de två är främst baserade på utrustning och regler.

Utrustad styrkelyft (engelska: equipped powerlifting) är en typ av styrkelyft där tävlingsdeltagarna använder specialdesignade kläder och utrustning som hjälper dem att lyfta mer vikt. Kläderna kan inkludera stödjande dräkter för marklyft och knäböj, bänkpresströja och knälindo, som ger extra stabilitet och stöd under lyften. Tävlingsdeltagare i utrustad styrkelyft kan även använda special stänger, som deadlift bar, som har extra flex för att hjälpa dem att lyfta mer vikt.

Klassisk styrkelyft (engelska: raw powerlifting) å andra sidan innebär att tävlingsdeltagarna endast använder vanliga tävlingstrikå utan stödjande funktion och utrustning som inte ger extra stöd eller hjälp för att lyfta mer vikt. Det innebär att tävlingsdeltagare i klassisk styrkelyft endast får använda sig av bälte, lyftartrikå, magnesium, handledslindor och knee sleeves, och inte några specialdesignade stänger eller stödjande kläder.

Reglerna i utrustad och klassisk styrkelyft kan också variera. I utrustad styrkelyft kan tävlingsdeltagare till exempel få flera försök att utföra en lyft, medan klassisk styrkelyft vanligtvis har färre försök.

Båda typerna av styrkelyft har sina fördelar och utmaningar. Utrustad styrkelyft kan ge möjlighet att lyfta mer vikt och utmana gränserna för vad som är fysiskt möjligt, men det kräver också speciell utrustning som är dyrare. Klassisk styrkelyft å andra sidan kräver mindre utrustning och kan vara mer tillgängligt för fler personer, samtidigt som det ger möjlighet att tävla utan extra hjälp från utrustning. På senare år har klassiskt styrkelyft hjälpt sporten växa markant eftersom du inte behöver lägga stora pengar på utrustning och du inte behöver någon att hjälpa dig ta på och av utrustningen.

Bältem och handledslindor är tillåtna i klassisk styrkelyft

Sammanfattningsvis är styrkelyft en fantastisk sport som ger omedelbara resultat och som passar för människor i alla åldrar och från alla samhällsklasser. Det är en utmanande och givande sport som kan hjälpa till att bygga upp fysisk styrka, uthållighet och självförtroende. Så om du är ute efter en ny utmaning och vill ha en sport som ger dig snabba resultat, så är en atletklubb din nästa destination!

Publicerad den

Skivstångsträning med gummiband

Skivstångsbaserad träning med gummiband har blivit allt mer populärt inom styrketräning de senaste åren. En träningsmetod som använder sig av detta är conjugate method, vilket är en form av periodiseringsträning som innebär varierande övningar och belastning över tiden.

Det är inte bara enkelt att använda gummiband för att öka motståndet vid styrketräning, det är också ett bra sätt att öka variationen i din träning. Genom att lägga till gummiband i din träning kan du fokusera på olika delar av en övning, vilket kan hjälpa dig att öka styrkan i specifika muskelgrupper. Att där du är som starkast i lyftet blir lyftet tyngre.

En av fördelarna med att använda conjugate method är att det hjälper till att undvika platåer i träningen. Genom att ständigt byta ut övningar och motstånd kan du träna på ett mer varierat sätt och få bättre resultat. Det är också en bra metod för att undvika skador, eftersom du inte belastar samma muskler och leder på samma sätt hela tiden. Detta kallas för accommodating resistance.

Gummibandet kan användas på olika sätt beroende på vilken övning du utför. Till exempel kan du använda det för att öka motståndet i pull-ups och dips, eller för att lägga till motstånd i bänkpress eller marklyft. Det kan också användas för att träna benmusklerna, genom att lägga till motstånd i knäböj, good mornings eller utfall.

Ett annat sätt att använda gummiband är genom att göra övningar med högre repetitioner och lägre vikt. Detta kan hjälpa dig att bygga uthållighet och kondition samtidigt som du bygger muskelstyrka. Det är också ett bra sätt att undvika överträning och skador, eftersom det ger musklerna mer tid att återhämta sig mellan tunga träningspass.

Sammanfattningsvis är skivstångsbaserad träning med gummiband ett utmärkt sätt att variera din träning och undvika platåer. Genom att använda conjugate method kan du få bättre resultat och undvika skador samtidigt som du får en varierad träningsrutin. Så om du vill ta din styrketräning till nästa nivå, överväg att lägga till gummiband i din träning!

billiga träningsband

Hos viktskivan har vi gummiband i flera olika motståndsnivåer. Banden hittar ni här!

Publicerad den

Skivstångsguide – Safety Squat Bar

En safety squat bar ser inte ut som din vanliga skivstång och har ett begränsat användningsområde tänker många. Vi håller absolut med om det första men det andra vågar vi revidera.

Vad är fördelarna med en SSB?

Om du är en vanlig gymbesökare, eller en professionell atlet som vill förbättra ditt knäböj, har du förmodligen hört talas om en Safety Squat Bar (SSB). Denna skivstång är ett utmärkt tillägg till ditt gym, och här är några fördelar med att använda en SSB för dina träning:

 1. Mindre belastning på dina axlar och rygg

En av de största fördelarna med att använda en SSB är att den minskar belastningen på dina axlar och rygg. Vid en vanlig knäböj måste du placera stången på dina skuldror, vilket kan orsaka smärta och obekvämlighet. Men med en SSB kan du enkelt greppa handtagen och låta stången vila på din övre rygg. Detta minskar trycket på dina axlar och ger dig en mer bekväm squat-upplevelse.

 1. Bättre kroppshållning

En annan fördel med SSB är att den hjälper till att förbättra din kroppshållning. När du greppar handtagen på stången, tvingas du automatiskt att hålla din överkropp upprätt och bröstkorgen lyft. Detta hjälper dig att hålla en bra hållning under hela övningen, vilket minskar risken för skador och förbättrar ditt styrka.

 1. Ökad träningsvariation

Om du vill förbättra din teknik och träna din kropp på nya sätt, är SSB ett utmärkt verktyg för att öka variationen i din träning. SSB tillåter dig att ändra vinkeln på din knäböj och träffa muskelgrupper på nya sätt. Du kan till exempel fokusera mer på quadriceps, eller träna mer på din baksida, beroende på hur du använder stången.

 1. Bättre säkerhet

Sist men inte minst, en av de viktigaste fördelarna med SSB är att det är säkrare att använda än en vanlig squat-stång. SSB ger dig en stabil plattform att stå på, vilket gör att du kan utföra squats på ett säkrare sätt. Dessutom minskar det belastningen på dina axlar och rygg, vilket minskar risken för skador.

Vilka övningar kan du göra med SSB?

 1. Knäböj

En av de vanligaste övningarna med en SSB är naturligtvis knäböj. Med hjälp av de bekväma handtagen kan du lätt placera stången på din övre rygg och utföra knäböj med rätt kroppshållning. Denna övning är utmärkt för att träna dina quadriceps, glutes och rygg.

 1. Utfall

Du kan också använda SSB för att utföra utfall. För att göra detta, placera stången på din övre rygg och ta tag i handtagen. Gör en framåtrörelse med ena foten och böj båda knäna tills du når en 90-graders vinkel. Denna övning är utmärkt för att träna dina quadriceps, glutes och hamstrings.

 1. Good mornings

En annan övning som du kan göra med en SSB är good mornings. Placera stången på din övre rygg och håll fast i handtagen. Luta dig sedan framåt med rak rygg och böj dina höfter tills du känner en stretch i dina hamstrings. Denna övning är utmärkt för att träna din nedre rygg och hamstrings.

 1. Box squats

Du kan också använda SSB för att göra box squats. Placera en box eller bänk bakom dig och stången på din övre rygg. Gör en knäböj och sätt dig på boxen/bänken, innan du reser dig upp igen. Denna övning är utmärkt för att träna din explosivitet och styrka i dina hamstrings. Här kan du även variera hur brett du står och höjden på boxen. Om du sätter dig bakåt i denna övning kommer detta hjälpa till att lära dig använda dina hamstrings och glutes i vanliga knäböj också.

 1. Front squats

Trots att det heter “safety” squat bar så kan man även använda stången för att utföra front squats. Placera stången på dina axlar och håll fast i handtagen. För en mer bekväm variant av front squats så kan man även placera stången på armbågarna, istället för att hålla fast i handtagen, så kallad Zercher Squat. Denna övning är utmärkt för att träna din core, quadriceps och överkroppsstyrka.

Slutsats

Sammanfattningsvis, en Safety Squat Bar är ett utmärkt tillägg till ditt gym om du vill förbättra din teknik och träna din kropp på nya sätt. Det hjälper till att minska belastningen på dina axlar och rygg, förbättra din kroppshållning, öka träningsvariationen och säkerheten under övningen. Om du vill ta din squat till nästa nivå, testa en SSB idag!