Publicerad den

Vad är skillnaden på olika Viktskivor?


De väger alla lika mycket, men de fungerar inte likadant.

När du väljer viktskivor till ditt hemmagym eller kommersiella gym finns det massor av olika alternativ – men två huvudkategorier: viktskivor av järn och viktskivor av gummi (bumpers).

VAD ÄR JÄRNSKIVOR?

Järnskivor är precis vad de låter som: de hårda, järnbaserade viktskivor som ger ifrån sig klirrande ljud och det tillfredsställande, skarpa, skjutande ljudet när du lastar dem på din skivstång.

Järnskivor är de där klassiska, gamla cirkulära skivorna. De är vanligtvis gråa eller svarta. Det finns olika typer av järnskivor också:

  • Old School Barbell standard Viktskivor
  • Gummibelagda skivor (inte samma som bumpers, även om de är belagda med gummi)
  • Kalibrerade viktskivor för styrkelyft

VAD ÄR BUMPERS?

Bumpers är viktskivor, tillverkade av rent gummi, som kan vara svarta men eller färgade. Dessa har vanligtvis en stålring omgiven av ett tjockt lager gjutet högdensitetsgummi.

Du kan hitta bumpers i olika färger, mönster och stilar:

FÖRDELAR MED JÄRNSKIVOR

Många lyftare föredrar klangen och smällen. Här är några fördelar med järnskivor:

  • De är utmärkta för tävlingsinriktade styrkelyftare. Järnskivor är särskilt populära bland styrkelyftare, vars tre lyft sällan smäller mot golvet från högt höjd (åtminstone om du har bra kontroll och använder säkerhetsanordningar).
  • Faktum är att tävlingsinriktade styrkelyftare inte vill öva att släppa stången alls; många regelböcker säger att styrkelyftaren måste sänka stången kontrollerat till golvet – och du kan argumentera för att släppa eller till och med slå stången mot plattformen inte innebär full kontroll.
  • Bredden spelar roll. Om du tränar med bumpers och sedan går till en tävling där kalibrerade viktskivor eller järnskivor används, kommer du förmodligen att känna en skillnad, eftersom den olika bredden ändrar hävstången och böjen på stången. Bumpers ger en liten fördel, vilket kan göra att järnskivor känns tyngre plattformen. Tätare packade skivor betyder också mindre böj på skivstången.
  • Ljudet! Det klangande ljudet järnskivor gör när du lastar på dem på skivstången är ren musik!
  • De tar mindre plats för förvaring i gym med begränsat utrymme. Du kan få plats med fler järnskivor på ett vikträd eller viktförvaringen. Eftersom järnvikter är tunnare än bumpers gjorda av gummi.
  • De har den där gammaldags känslan. Vissa lyftare älskar den råa, klassiska järn-viben. Det känns bra (mentalt och fysiskt) att lyfta järn.
  • Du kan få plats med fler på stången. Eftersom bumpers vanligtvis är tjockare än järnskivor kan du lasta på fler järnskivor på en skivstång. Det här gäller verkligen bara för personer som flyttar tunga belastningar över 180 kg.

FÖRDELAR MED BUMPERS

Bumperskivor är vanligtvis förknippade med tyngdlyftning och funktionell träning (CrossFit), men de blir alltmer populära för hemmagym och vanliga styrketränande. Här är några anledningar till varför folk väljer bumpers:

  • Du kan släppa dem. Bumpers är utformade för att upprepat släppas – även från över huvudet – utan att skada skivorna, stången, golvet, utrustningen eller dig själv. Detta gör dem perfekta för tyngdlyftning, när du ibland måste släppa vikterna från hög höjd för att inte skada dig själv.
  • De är skonsamma mot golvet. Detta är ett stort säljargument för hemmagym och garagegym. Bumpers tillsammans med bra gymgolv ger dubbel skydd mot sprickor.
  • De är tystare. På grund av gummit som bumpers är tillverkade av är de mycket tystare än järnskivor.
  • De är bra för nybörjare. Eftersom även lätta 5 kg bumpers har samma diameter som de tyngre skivorna kan du slipa på din teknik på optimal höjd.
  • De är superstarka och motståndskraftiga mot rost, tack vare sitt skyddande lager, även i hög luftfuktighet.
  • De är tjockare, vilket (låt oss vara ärliga här) kan få ett lyft att se mer imponerande ut. Tre bumpers ser ut att väga mycket mer än tre tunna järnskivor.
  • De är mångsidiga. Du kan använda bumpers för alla lyft, men du vill kanske inte kan använda viktskivor av järn för allt.
  • De är bra för “ego-lyftning”. Du kan förmodligen lyfta tyngre vikt med stötfångare än med järnskivor. Bumpers böjer stången mer, eftersom de är tjockare – så är de längre från mitten av stången där du står. Behöver du bevis på att det finns mer böj? Håll en skiva nära din kropp och håll den sedan borta från din kropp; längre bort är svårare att hålla armarna raka, eller hur? Samma gäller för stången. Det här påverkar hur draget känns, och det gör också att skivorna kommer närmare marken när du låser ut.

VILKEN TYP AV VIKTSKIVOR DU SKA VÄLJA?

Oavsett om du väljer bumpers eller järnskivor beror på dina personliga behov och vilken typ av träning du vill göra, men om du är osäker är bumpers ett bra val. De är supermångsidiga, hållbara, tysta, säkra och mest förlåtande om du råkar släppa stången.