Publicerad den

Träning med kettlebells

Bilden visar träning med kettlebells. Lär dig mer om träning med kettlebells här på viktiskivan.se

Vad är en kettlebell och hur används den?

Om du är sugen på att ändra om lite i styrketräning eller lägga till ett roligt sätt att träna kondition kan kettlebell rätt väg för dig. Kettlebellen är ett kostnadseffektivt och mycket mångsidigt träningsredskap. När den används på rätt sätt kan en kettle bygga styrka, kondition, balans och smidighet jämfört med mycket annan styrketräning.

Kettlebell kan användas i flera olika former av utmanande träning. Kettlebellen vara ett av de mest förbisedda träningsredskapen i ett gym. Oavsett om du vill ändra lite i din styrketräning eller vill ha en enkel konditionsträning för fett- och viktminskning, fördelarna med kettlebells oändliga. Använd en kettlebell i ditt hemmagym, på ditt vanliga gym eller ta med den vart det passar dig att träna.

Vart kommer kettlebells ifrån?

Kettlebellen har sitt ursprung ända bak till 1700-talets ryssland. Där den gick under namnet “girya”. Förr användes vikterna som motvikter för att väga spannmål. Snabbt därpå började bönder utmana varandra och mäta styrka vem som kunde lyfta den tyngsta. Sedan blev kettlebellen ett populärt inslag bland “starke adolf”-karaktärer på cirkus.

Efter andra världskriget började kettlebellen användas av Sovjets röda arme för att träna sina soldater och på 70-talet hade kettlebellen vuxit sig på pass stort att det blev det mest vanliga träningsredskapet i ryssland.

Vad är skillnaden på kettlebell och hantlar?

Kettlbells är unika eftersom du många gånger kan ersätta hantlar med kettlebell för allsidig träning, men inte alltid tvärtom. Tack vare utformning på kettlebells så har du en annan distribution  av vikten jämfört med hantlar.

Formen på en kettlebell, där handtaget sitter ovanpå en kula, gör att vikten distribueras direkt nedanför handtaget. Medans en hantels viktdistribution kommer jämnt fördelat på båda sidorna.

Detta gör att det krävs mer av din kropp att hålla en kettlebell stabil under lyft. Tack vare kettlebells utformning kan du använda den med båda händerna, eller med en hand bara. Medans med en hantel kan du bara greppa den med en hand om du inte har väldigt små händer.

Det finns dem som föredrar att använda kettlebells framför hantlar tack vare hur vikten är distribuerad. En hantel kräver mer av din underarms styrka så kan man behöva använda mer ryggmuskler med kettlebells.

Kan man bränna fett med Kettlebells?

När det kommer till att bränna fett med styrketräning är kettlebells det perfekta redskapet. När du väl har börjat använda kettlebells kommer du ifrågasätta att du inte gjort det tidigare.

I en studie, från University of Wisconsin, deltog 10 män och kvinnor mellan 26 och 40 år. Där resultatet blev att dem under 20 minuter förbrukade 400 kalorier, vilket motsvarar 20 kalorier i minuten. 

Om ditt mål är att bränna kalorier kan du uppnå det genom olika former av complexs, WOD och HiIT-träning för att maximera fördelarna med att träna med Kettlebells.

Vilken vikt ska du välja på Kettlebell?

En kettlebell ska inte vara så tung att du riskerar att skada dig under användningen. Ett generellt tips är att börja med en låg vikt och sedan progressivt öka vikten eller antalet repetitioner. På samma sätt som du väljer tyngre vikter i basövningar för skivstång kommer du få anpassa vikten för ditt val av övningar.

En vanlig tumregel är att du ska använda en kettlebell som är ca 5 kg tyngre än vad du använder när du kör bicepscurl. Eftersom alla är olika starka så är det individuellt vilken vikt just du ska välja. En standard är 16 kg för män och 12 kg för kvinnor vilket man kan utgå ifrån. Är du osäker på vilken vikt du ska välja? Välj då en lättare vikt för att undvika skador.

Vilka muskelgrupper kan du träna med kettlebells?

Bål: Övningar du kan göra med kettlebells är suitcase carries, knäböj, utfall och situps där du tränar din bålstyrka och magmuskler.

Armar: Armar kan du träna med kettlebells om du gör övnignar som rodd, axelpress, bicepscurls och skullcrushers.

Ben: Utfall och knäböj är övningar för att träna benen med kettlebells. Du kan även variera dessa övningar genom bulgarian split squats, goblet squat, utfallsteg bakåt eller utfallsteg åt sidan.

Glutes/rumpa: För att träna baksidan med kettlbells är förslag på övningar marklyft, rumänska marklyft och kettlebells svingar.

Rygg: Vill du träna ryggmusklerna med kettlebells är marklyft det självklara valet. Olika variationer av rodd är även väldigt bra övningar.

Här hittar du vårt sortiment av kettlebells och hantlar!