Publicerad den

Skivstångsguide – EZ curl stång

Vad är en EZ curlstång?

Curlstången är inte utformad som en vanlig rak skivstång. Till att börja med är den mindre, ca 120 cm lång istället för 220 cm. Detta gör att den väger mindre, ca 10 kg. Ez-stången är inte rak som vanliga stänger heller. Den är istället krökt som ett W. Curlstången eller EZ-stång som den även kallas uppfanns av Lewis G Dymeck på 50-talet. Den kallades då “Dymek Curling bar”. På grund av en handledsskada kunde inte Dymeck utföra vissa övningar med en rak stång då han fick för ont i handlederna. Där kom han på denna vågformade stång för att kunna träna utan att belasta handlederna. Stången blev mycket populär och många andra företag följde efter.

Vad väger en EZ stång?

En curlstång väger mellan 7-12 kg. Viktskivan curlstång med cerakotebeläggning väger 10 kg för att göra din “plate math” mycket enklare.

Rak stång eller EZ stång?

Fördelen med just en Curlstång är att stången inte är rak utan vinklad vid greppytan. Detta gör det mer behagligare för just handleder då du slipper “tvinga” handlederna till en viss position där många känner obehag. Speciellt vid bicepscurl är en Curlstång överlägsen eftersom en rak stång kan begränsa ditt rörelsemönster. Med en Curlstång kan du enkelt hålla armbågarna in mot kroppen och kunna maximera fokus på just biceps. Likaså är curlstången överlägsen när du gör tricepsövningar som frenchpress, skullcrushers eller upprätt rodd.

Vilka övningar kan man göra med en Curlstång?

Det finns flertalet övningar som du kan göra med en curlstång. Framförallt armar kan du med fördel träna med en curlstång. Men även axlar och rygg kan du träna med en EZ-stång.

Biceps Curl

Efter knäböj, marklyft och bänkpress är nog biceps curlen den vanligaste övningen man ser på gym. Det har ju knappast gått någon förbi att det är discofredag på gymmet med ett pass bestående av biceps curls!

Börja med att stå upprätt med stången i händerna

Ut med bröstet, bak med axlarna och håll armbågorna lite framför kroppen

Lyft stången mot från midjan mot bröstet och låt inte armbågarna hamna bakom kroppen.

Du ska heller inte gunga kroppen för att få upp vikten. För att säkerställa detta kan man göra övningen ståendes med ryggen mot en vägg.

Sänk sedan stången mot utgångsläget kontrollerat.

Preacher Curls

En övning som i mångt och mycket liknar en vanlig bicepscurls. Skillnaden här är att du behöver en preacher curlbänk med en vinklad platta framför där du lägger upp armbågarna vilket ger dig en mer isolerad rörelse. Med hjälp av Preacher Curlbänken får du support och avlastning på dina armbågar. Du tar helt bort möjligheten till att “fuska” genom att svinga kroppen. Här kommer du garanterat behöva gå ner i vikt eller repsantal än vad du är van vid med vanliga bicepscurls.

21an

21an är en klassisk bicepsövning för att verkligen kräma ut det sista ur dina biceps. Övningen går ut på att man gör 3 olika typer av bicepscurls i samma set. Från en stående position börjar du med stången hängandes i raka armar. 

Du lyfter sedan stången halvvägs upp, istället för hela vägen upp, och repetera detta 7 gånger. Efter dessa 7, utan att släppa stången, gör du 7 “höga” dvs att du lyfter stången från mitten upp till bröstet och sedan ned till mitten av kroppen igen. Detta utförs 7 gånger. När dessa 7 är klara gör du 7 repetitioner bicepscurls med full rörelse. Det blir totalt 21 repetitioner vilket har gett övningen sitt namn.

Skull crushers

Skull crushers är en suverän övning för att att träna triceps. Om du vill öka i bänkpress är det är denna övning till mycket god hjälp för att stärka triceps, som är en muskel som används i bänkpress. Övningen utförs genom att du ligger på en träningsbänk på rygg. Lyft upp stången på raka armar, precis som du gör i bänkpress. Sedan sänker du stången mot ansiktet genom att böja på armarna. Sedan rätar du ut armarna och låter dina triceps bli starkare. Utför rörelsen kontrollerat och börja med en låg vikt för att inte riskera att skada dig.

French Press

Även french press är en övning för triceps med ez stången. Skillnaden på  french press och skull crushers är att du i French Press utför övningen stående eller sittande. Greppa stången och höll upp den ovanför huvudet. Sedan för du ner stången bakom huvudet genom att böja på armbågarna. Lyft sedan upp stången genom att räta ut armarna.