Publicerad den

Skivstångsguide – Safety Squat Bar

En safety squat bar ser inte ut som din vanliga skivstång och har ett begränsat användningsområde tänker många. Vi håller absolut med om det första men det andra vågar vi revidera.

Vad är fördelarna med en SSB?

Om du är en vanlig gymbesökare, eller en professionell atlet som vill förbättra ditt knäböj, har du förmodligen hört talas om en Safety Squat Bar (SSB). Denna skivstång är ett utmärkt tillägg till ditt gym, och här är några fördelar med att använda en SSB för dina träning:

  1. Mindre belastning på dina axlar och rygg

En av de största fördelarna med att använda en SSB är att den minskar belastningen på dina axlar och rygg. Vid en vanlig knäböj måste du placera stången på dina skuldror, vilket kan orsaka smärta och obekvämlighet. Men med en SSB kan du enkelt greppa handtagen och låta stången vila på din övre rygg. Detta minskar trycket på dina axlar och ger dig en mer bekväm squat-upplevelse.

  1. Bättre kroppshållning

En annan fördel med SSB är att den hjälper till att förbättra din kroppshållning. När du greppar handtagen på stången, tvingas du automatiskt att hålla din överkropp upprätt och bröstkorgen lyft. Detta hjälper dig att hålla en bra hållning under hela övningen, vilket minskar risken för skador och förbättrar ditt styrka.

  1. Ökad träningsvariation

Om du vill förbättra din teknik och träna din kropp på nya sätt, är SSB ett utmärkt verktyg för att öka variationen i din träning. SSB tillåter dig att ändra vinkeln på din knäböj och träffa muskelgrupper på nya sätt. Du kan till exempel fokusera mer på quadriceps, eller träna mer på din baksida, beroende på hur du använder stången.

  1. Bättre säkerhet

Sist men inte minst, en av de viktigaste fördelarna med SSB är att det är säkrare att använda än en vanlig squat-stång. SSB ger dig en stabil plattform att stå på, vilket gör att du kan utföra squats på ett säkrare sätt. Dessutom minskar det belastningen på dina axlar och rygg, vilket minskar risken för skador.

Vilka övningar kan du göra med SSB?

  1. Knäböj

En av de vanligaste övningarna med en SSB är naturligtvis knäböj. Med hjälp av de bekväma handtagen kan du lätt placera stången på din övre rygg och utföra knäböj med rätt kroppshållning. Denna övning är utmärkt för att träna dina quadriceps, glutes och rygg.

  1. Utfall

Du kan också använda SSB för att utföra utfall. För att göra detta, placera stången på din övre rygg och ta tag i handtagen. Gör en framåtrörelse med ena foten och böj båda knäna tills du når en 90-graders vinkel. Denna övning är utmärkt för att träna dina quadriceps, glutes och hamstrings.

  1. Good mornings

En annan övning som du kan göra med en SSB är good mornings. Placera stången på din övre rygg och håll fast i handtagen. Luta dig sedan framåt med rak rygg och böj dina höfter tills du känner en stretch i dina hamstrings. Denna övning är utmärkt för att träna din nedre rygg och hamstrings.

  1. Box squats

Du kan också använda SSB för att göra box squats. Placera en box eller bänk bakom dig och stången på din övre rygg. Gör en knäböj och sätt dig på boxen/bänken, innan du reser dig upp igen. Denna övning är utmärkt för att träna din explosivitet och styrka i dina hamstrings. Här kan du även variera hur brett du står och höjden på boxen. Om du sätter dig bakåt i denna övning kommer detta hjälpa till att lära dig använda dina hamstrings och glutes i vanliga knäböj också.

  1. Front squats

Trots att det heter “safety” squat bar så kan man även använda stången för att utföra front squats. Placera stången på dina axlar och håll fast i handtagen. För en mer bekväm variant av front squats så kan man även placera stången på armbågarna, istället för att hålla fast i handtagen, så kallad Zercher Squat. Denna övning är utmärkt för att träna din core, quadriceps och överkroppsstyrka.

Slutsats

Sammanfattningsvis, en Safety Squat Bar är ett utmärkt tillägg till ditt gym om du vill förbättra din teknik och träna din kropp på nya sätt. Det hjälper till att minska belastningen på dina axlar och rygg, förbättra din kroppshållning, öka träningsvariationen och säkerheten under övningen. Om du vill ta din squat till nästa nivå, testa en SSB idag!