Publicerad den

Vad är Styrkelyft?

Styrkelyft är en sport som innefattar tre huvudsakliga lyft: knäböj, bänkpress och marklyft. Det är en av de mest populära styrkesporterna i världen och lockar både män och kvinnor i alla åldrar och från alla samhällsklasser. Men vad är det som gör styrkelyft så populärt och hur kan man komma igång med sporten?

För det första är styrkelyft en sport som handlar om att pressa sin egen kropp till gränsen. Det kräver en enorm mängd fysisk styrka, uthållighet och teknik för att kunna utföra de tre lyften på rätt sätt. Att träna styrkelyft innebär därför att man måste utmana sig själv på alla dessa områden, vilket är både utmanande och belönande.

För det andra är styrkelyft en sport som går att utöva på alla nivåer. Det betyder att du inte behöver vara en professionell idrottare för att kunna delta och ha roligt eftersom du framförallt tävlar mot dig själv. Det finns en mängd olika tävlingsklasser och viktklasser som passar för alla åldrar och kroppsstorlekar. Det är också en sport som passar för både män och kvinnor, vilket är en stor fördel i en sportvärld som annars domineras av män.

För det tredje är styrkelyft en sport som ger dig omedelbara resultat. Efter bara några veckor av regelbunden träning kommer du att märka en märkbar ökning i din styrka, uthållighet och muskelmassa. Detta gör det också till en mycket tillfredsställande sport att utöva, då man ser direkt resultat av sin ansträngning.

Hur kan man komma igång med styrkelyft?

För det första bör man hitta en lokal gym där man kan träna med rätt utrustning. Detta är dock inget krav utan du kan träna på ett kommersiellt gym. Det kan också vara en bra idé att ta hjälp av någon som kan hjälpa dig att utveckla rätt teknik och form. På atletklubbar runtom i Sverige är sällan detta något problem. Genrellt så är folk som håller på med styrkelyft oerhört hjälpsamma, även om du frågar någon som markar 300 kg och du själv markar 50 kg.

För det andra bör man börja med lättare vikter och gradvis öka belastningen när man känner sig mer bekväm med tekniken. Det är också viktigt att ha en balanserad träningsrutin som inkluderar både styrkelyft och kardiovaskulär träning för att upprätthålla en god hälsa.

Om jag vill börja tävla i styrkelyft, hur gör jag då?

För att tävla i Sverige i styrkelyft är det lättaste att gå med i en atletklubb. Många atletklubbar är ansluta till SSF (svenska styrkelyftsförbundet) och deltar i regionala serietävlingar. På dessa tävlingar finns det en hel del regler att förhålla sig till gällande utrustning. Vill du däremot prova på att tävla så rekommenderar jag att kolla med en atletklubb och om det har ett klubbmästerskap. Där är inte regler på utrustning detsamma.

Vad tävlar man med för utrustning?

På en tävling för styrkelyft används en styrkelyftsstång och kalibrerade viktskivor i alla 3 lyften. En styrkelyftsstång är 29 mm tjock istället för 28 mm och är mycket stabilare då man lyfter mer vikt i styrkelyft än tyngdlyftning. Kalibrerade viktskivor har en väldigt låg felmarginal och standardmått för att att rekord ska kunna slås med samma förutsättningar på olika tävlingar.

Vad är skillnaden på utrustad och klassik styrkelyft?

Det finns två huvudsakliga typer av styrkelyft: utrustad och klassisk styrkelyft. Skillnaderna mellan de två är främst baserade på utrustning och regler.

Utrustad styrkelyft (engelska: equipped powerlifting) är en typ av styrkelyft där tävlingsdeltagarna använder specialdesignade kläder och utrustning som hjälper dem att lyfta mer vikt. Kläderna kan inkludera stödjande dräkter för marklyft och knäböj, bänkpresströja och knälindo, som ger extra stabilitet och stöd under lyften. Tävlingsdeltagare i utrustad styrkelyft kan även använda special stänger, som deadlift bar, som har extra flex för att hjälpa dem att lyfta mer vikt.

Klassisk styrkelyft (engelska: raw powerlifting) å andra sidan innebär att tävlingsdeltagarna endast använder vanliga tävlingstrikå utan stödjande funktion och utrustning som inte ger extra stöd eller hjälp för att lyfta mer vikt. Det innebär att tävlingsdeltagare i klassisk styrkelyft endast får använda sig av bälte, lyftartrikå, magnesium, handledslindor och knee sleeves, och inte några specialdesignade stänger eller stödjande kläder.

Reglerna i utrustad och klassisk styrkelyft kan också variera. I utrustad styrkelyft kan tävlingsdeltagare till exempel få flera försök att utföra en lyft, medan klassisk styrkelyft vanligtvis har färre försök.

Båda typerna av styrkelyft har sina fördelar och utmaningar. Utrustad styrkelyft kan ge möjlighet att lyfta mer vikt och utmana gränserna för vad som är fysiskt möjligt, men det kräver också speciell utrustning som är dyrare. Klassisk styrkelyft å andra sidan kräver mindre utrustning och kan vara mer tillgängligt för fler personer, samtidigt som det ger möjlighet att tävla utan extra hjälp från utrustning. På senare år har klassiskt styrkelyft hjälpt sporten växa markant eftersom du inte behöver lägga stora pengar på utrustning och du inte behöver någon att hjälpa dig ta på och av utrustningen.

Bältem och handledslindor är tillåtna i klassisk styrkelyft

Sammanfattningsvis är styrkelyft en fantastisk sport som ger omedelbara resultat och som passar för människor i alla åldrar och från alla samhällsklasser. Det är en utmanande och givande sport som kan hjälpa till att bygga upp fysisk styrka, uthållighet och självförtroende. Så om du är ute efter en ny utmaning och vill ha en sport som ger dig snabba resultat, så är en atletklubb din nästa destination!